Kaatsu történelem

Kezdőlap / Kaatsu történelem

Kaatsu / Kaatsu történelem / Kaatsu tréning lényege

Egy kis KAATSU történelem

A módszer korántsem új, a véráram mérséklés jelenségét 1966 óta vizsgálja Dr. Yoshiaki Sato. Tehát szó sincs arról, hogy egy forradalmian új és kiforratlan, szárnyait bontogató rendszer kísérleti egerei lennénk, ha úgy döntünk, kipróbáljuk a KAATSU edzés nyújtotta lehetőségeket. A fiatal Sato a tradicionális japán seiza (jelentése: helyes ülés) pózban ülve meditált hosszasan, amikor erős, zsibogó fájdalmat érzett addigra már “bedurrant” vádlijában, masszírozni kezdte, hogy elűzze a fájdalmat. Ekkor eszébe jutott, hogy nagyon hasonló érzést tapasztal, mint egy kiadós edzés után, melynek során végletekig fárasztotta lábait. Ekkor kezdte el kutatni és vizsgálni a véráram mérséklés szervezetre gyakorolt hatásait, későbbi tapasztalásain maga is megütközött.

Mára Japánban mindennapossá és elismertté vált használata, az orvosok gyakorlatilag receptre írják. A statisztikák szerint naponta körülbelül 300.000 KAATSU kezelést bonyolítanak: profi sportolóknak, idős embereknek, sérült embereknek.

A módszer jelentősége és hatása bőven túlmutat egy-egy kategórián van szűk célközönségen. Nézzük meg hogyan és miért!

 

 

A KAATSU hatásmechanizmusa

 

Ahogy teltek az évek, egyre komolyabb és precízebb kutatások vették kezdetét a módszer kapcsán, egyre szerte ágazóbb hatásait fedezték fel a véráram mérséklésnek. Sato édesapjának orvosi támogatását is megkapta rövid időn belül, így már minden rendelkezésére állt a rendszer tökéletesítéséhez. Mára olyan protokollokat és sztenderdeket dolgoztak ki a különböző felhasználási módokra, amik rövid és hatékony foglalkozások keretein belül kecsegtetnek óriási eredménnyel.
A végtagok törzshöz közeli pontjaira levegővel felfújható pántokat helyezünk fel tehát, amivel mérsékeljük a véráramlást és így végezzük a mozgást. Az adott végtagban extrém módon felszaporodik a tejsav az izommunka következtében, ami a modulált vérkeringés miatt nem tud folyamatosan visszaáramlani a májba, ahol egy hagyományos edzés során jórészt azonnal lebontásra kerülne. Ehelyett az edzés végén, amikor a pántokat levesszük, óriási mennyiségben jut a májba, ezzel megnövekedett hormonválaszt indukálva méregtelenítő szervünk segítségével. Ez indítja be a számunkra kedvező hormonális folyamatokat. A teljesség igénye nélkül a növekedési hormon és az IGF-1 hormon szintugrása az, ami a mi szempontunkból kedvező és fontos. Ezek anabolikus természetű vegyületek, tehát természetüknél fogva támogatják az izomépítést, illetve a szervezet öngyógyító folyamatait.
A nagy mennyiségű tejsav jelenléte miatt az agy úgy érzékeli, mintha maximális terheléssel dolgoztunk volna (igen, annak ellenére is, hogy az ellenállás a hagyományos edzésformákhoz képest nevetségesen kicsi) és ennek megfelelő hormonválaszt ad. Durva egyszerűsítéssel élve: A KAATSU-val történő alacsony terheléses edzés során az agy úgy jár el, mintha maximális terheléssel dolgoztunk volna és ennek megfelelő kompenzációval él az állóképesség, az erő és minden egyéb, edzéssel befolyásolható tényező kapcsán.