Kaatsu tréning lényege

Kezdőlap / Kaatsu tréning lényege

Kaatsu / Kaatsu történelem / Kaatsu tréning lényege

A KAATSU tréning lényege

A módszer a gyakorlatban a Véráram Mérséklésről szól. Nem a keringés megállításáról vagy a teljes elszorításáról, csupán a mérséklésről – ezt le kell szögezzük már az elején, mert kulcsfontosságú.

A KAATSU-val végzett edzések során pántokat helyezünk el a felső- vagy alsó végtag proximalis pontjaira (tehát a végtag törzshöz közelebb eső pontjaira), melyeket egy kis gép segítségével, ami valójában egy programozott kompresszor, adott nyomásra fújunk fel. A mozgás ezekkel az ergonomikus pántokkal a testünkön történik.

Nagyon egyszerű, alapvető és kis ellenállással történő mozgásról beszélünk. A használt ellenállás leginkább a saját testsúlyunk, általában az is valamilyen könnyített formában (például fekvőtámasz padon támaszkodva), de alkalmazunk súlyokat is, ami viszont maximum az adott gyakorlatban az egy ismétléses maximumunk 20-30%-a.

Első hallásra kevésnek tűnhet, de ez bőven elegendő és ideális a kívánt hatás eléréséhez. A viszonylag alacsony ellenállás miatt rendkívül ízületkímélő edzésformának tekinthető, teljességgel kizárható a nagy súlyok okozta ízületi túlterhelés és ezáltal az ilyen jellegű sérülések kockázata. Ez nagyon sok esetben óriási előny és erős fegyvertény, főleg ha sérüléssel küszködők, esetleg idősebbek edzéséről van szó. Lehetővé teszi az életkornak megfelelő maximális terhelhetőséget.

Az ízületekről, izmokról, kötőszövetről tehát teljes mértékben lekerül a mechanikai stressz a nagy súlyok elhagyása miatt. Ezzel szemben a metabolikus stressz az, amiben a KAATSU hatékonysága rejlik, ugyanis az izmok anyagcseréjére gyakorolt hatása miatt lesz egyedülálló hatású, olyannyira, hogy más ismert és biztonságos módszerrel nem váltható ki ez a fajta gyors és megdöbbentő válasz a szervezettől.

KAATSU a testépítésben

 

Igazi “kemény” edzést tesz lehetővé, minimális terheléssel, de maximális intenzitással. Az ízületek, csontok, szalagok, egyéb lágyszövetek pedig nem, hogy terhelést kapnának, de a növekedési hormon megnövekedett szintje miatt folyamatosan épülnek. A hormonok által kialakított anabolikus környezet pedig az izomtömegüket növelni vágyók számára tökéletesen ideális. A tapasztalatok azt mutatják, hogy megfelelő táplálkozással, pihenéssel és okos kiegészítő edzésekkel hatalmas fejlődés érhető el.

Az erőfejlesztésben is segítségünkre van a KAATSU. Az izmokban keletkezett átmeneti oxigénhiány (oxigénadósság) miatt a központi idegrendszer kénytelen az úgynevezett gyors izomrostokat munkába szólítani. Hagyományos edzésben ez ritkán vagy csak nagyon kis mértékben következik be, azokban az esetekben, ha gyors, robbanékony mozdulatokat alkalmazunk és a lassabb izomrostok már a végletekig kifáradtak. A KAATSU edzésben ez gyakorlatilag az első perctől kezdve megtörténik, a gyors izomrostok is dolgoznak. A tréningen résztvevők soha korábban nem tapasztalt koncentrált vérbőségről, “bedurranásról” számolnak be.

Itt ér össze az erőnövelés és a testépítés, mert a lényeg: Az ilyen módon aktivált gyors izomrostok nagyon sokat tudnak majd hozzáadni az erőhöz a hagyományos edzésben – mivel a gyors izomrostok vérellátása jelentősen javul, ezáltal könnyebben aktiválható lesz normál körülmények között – és jóval nagyobb növekedési potenciállal is rendelkeznek, mint a lassú izomrostok. A várt, látványos erő- és izomnövekedés tehát nem marad el.

Az erő fejlesztésével összefüggésben nagyon fontos kiemelni, hogy az agy minden egyes KAATSU edzés alkalmával maximális terhelésen való munkát tapasztal és ennek megfelelő szabályzásokat visz véghez. Hagyományos, súlyzós edzés kapcsán aligha fenntartható hosszú távon, hogy minden edzésnap programja a “maxolás” legyen.

KAATSU a zsírégetésben

 

A már ismertetett hatásain túl nagyon lényeges a KAATSU edzés következtében megemelkedett növekedési hormon szint testzsírra gyakorolt hatása. Ugyanis ez a hormon felel a zsírraktárakban található zsírsavak mobilizálásáért. Gyakorlati szempontból ez annyit jelent, hogy nem csak anabolikus környezetet teremt az izmok növekedéséhez, hanem fokozott mértékben használja (tehát égeti) a rendelkezésre álló zsírt, számottevően felgyorsítva ezzel a szálkásító diétától és edzéstől várt folyamatokat.

Az élsport

 

A fenn taglalt hatások mindegyike olyan, amit egy élsportoló a saját számára megfelelően ki tud használni, a maga céljai elérésére tudja őket hadba állítani. A magas szintű versenyzés esetében ugyanakkor jóval árnyaltabb a kép és több dologgal kell számolnunk.

A versenysportolók az év jelentős szakaszában nagy terhelésnek vannak kitéve. Kulcsfontosságú számukra a rengeteg intenzív edzésből történő regeneráció kérdése. Óriási jelentőséggel bír, hogy milyen minőségben és mennyi idő alatt képes regenerálódni és áll készen a következő edzésre. Az MRV (Maximum Recoverable Volume), vagyis az az edzésvolumen, amit a sportoló képes az adott edzésporgramban teljesíteni, abból regenerálódni és ezzel együtt természetesen fejlődni. Ennek megfelelő megállapítása döntő fontosságú a felkészülés szempontjából. A KAATSU tréning a megfelelő protokollok alkalmazásával és helyesen programozva az atléta normál edzésmennyiségéhez, drasztikusan csökkenti a regeneráció idejét a hormonális hatásai miatt.

Ezen túl a versenyzőknél igen gyakori a kisebb-nagyobb sérülés, hiszen aki komolyan keresi a határait, az meg is fogja találni. Ezek a hátráltató sérülések (jellemzően izomhúzódás, részleges szakadás, térdsérülés) teljesen felboríthatják a felkészülés programját, éppen ezért rendkívül lényeges, hogy mennyi idő alatt és milyen minőségben képes visszanyerni egészséges állapotát a sportoló. A KAATSU edzések remekül illeszthetők a  hagyományos rehabilitációba, de egészséges állapot esetén a regeneráció gyorsítására a normál edzésprogramba is.

KAATSU a rehabilitációban

 

Az összes terület közül, amire a KAATSU edzés hatása kiterjed, talán a rehabilitáció az, amelynek esetében a leggyorsabban és legtöbbet profitálhatunk. Ugyanis a hormonális hatások következtében olyan folyamatokat indít be a szervezetben, amelyek a hagyományos rehabilitációs tréningekhez képest töredékére csökkentik a gyógyulási időt. Az edzés hatására tehát tejsav termelődik az izmokban, ami a májba visszajutva fokozott növekedési hormon termelésre készteti a szervezetet. Ennek oka, hogy az edzés közben az izmokban létrejött ún. mikrosérüléseket helyre kell állítani. A KAATSU esetében viszont – és ez a lényeg: a minimális mechanikai terhelés (kis ellenállás, kis súlyok) következtében nem keletkeznek mikrosérülések, a növekedési hormon szintje viszont a rengeteg májba tóduló tejsav hatására nagyon magas lesz. Így a hormonnak “nincs dolga” a mikrosérülésekkel, ezért a szervezet egyéb, öngyógyításra szoruló szegmenseiben fejti ki jótékony hatását. Ha úgy tetszik, becsapjuk, “meghekkeljük” az agyunkat, hogy számunkra kedvező folyamatokat kezdeményezzen és lásson el.

A hormonok hatása rendszerszintű, tehát nem csak lokálisan az adott edzett végtagban mennek végbe ezek a folyamatok, hanem globálisan az egész testben.

Így lesz majd egy-egy csonttörés, (részleges) szalag- vagy izomszakadás gyógyulási ideje töredéke a hagyományos módszerekhez képest. Remek kiegészítője a gyógytornának, a műtét utáni, egészséges állapot visszanyerését célzó tevékenységeknek.

A KAATSU edzést olimpikonok és élsportolók is alkalmazzák. A leghíresebb sikertörténet Bode Miller olimpiai bajnok műlesikló és Josh Saunders kapus (Los Angeles Galaxy) nevéhez fűződik.

Bode Miller a 2014-es téli olimpián bronzérmet szerzett szuperóriás műlesiklásban. Krónikus hát- és térdfájdalom miatt 2014 nyarán és őszén nem tudott megfelelően készülni. Megismerkedett a KAATSU tréninggel és még ez év decemberében mikrodiszcektómiás (a porckorongsérv kezelésének egyik eljárása) műtétet is végre kellett hajtani az L4-L5 csigolyánál. Következő év februárjában már a világbajnokságon szerepelt és balszerencsés bukásáig vezette a versenyt, aranyérmes helyen állt.

Josh Saunders 2013 júliusában szenvedett elülső keresztszalag szakadást, azonnal műtétre szorult. A felépülését fertőzés nehezítette, szeptemberben sikerült ezt megfékezni és kezdhette el a KAATSU edzést. 2014 januárjában újabb keresztszalag-műtéten esett át, majd folytatta a KAATSU-t. A sérült lábán ekkorra már nagymértékű izomtömeg csökkenés volt megfigyelhető a fertőzés, a több műtét és a nem használat következtében. 12 héttel az operációt követően a KAATSU segítségével visszanyerte bal lába eredeti állapotát, teljesen szimmetrikus lett a jobbhoz képest mind kerületben, mind erőben. 18 héttel a műtét után már teljes értékű edzést tudott végezni és 23 hét elteltével már első mérkőzését játszhatta. Egy évvel később az MLS (Major League Soccer) – az amerikai focibajnokság a hónap játékosává választotta.

A rehabilitációs idő végeztével a sportoló erőnléti szintje csak minimálisan tér el az eredeti állapottól.

Csontritkulás

 

A csontritkulás kialakulása igen elterjedt kórkép. Mint a betegségek esetében általában, itt is a megelőzés a leginkább célravezető. Táplálékkiegészítők fogyasztásával nem tudjuk megelőzni, hiszen a kalcium csonterősítő hatása csak akkor működik ha a csontot megfelelő terhelés is éri (edzés). Csak mozgás hatására történik meg a beépülés.
Tudományos eredmények támasztják alá a KAATSU tréning csontsűrűségre gyakorolt pozitív hatását. Bizonyítottan eredményes a csontritkulás megelőzésében, ami a statisztikai adatok szerint már a 35-40 év feletti nőket is érinti. Természetes módon segíti a csontképződést, a kollagén beépülését így járulva hozzá a probléma megelőzéséhez.

Idős emberek edzése

 

A KAATSU rendkívül biztonságos, ezért idősebb emberek edzéséhez is kiváló eszköz. Nem kell aggódni a súlyzók vagy a túlzott ellenállás okozta fokozott sérülésveszély miatt, cserébe a jó közérzet, a fittség és az egészséges mozgás öröme nem marad el.

A KAATSU tréning rengeteg lehetőségeket rejt tehát az izomtömeget növelni vágyók, a zsírt veszteni kívánók számára. Ugyanígy a sérülésből lábadózók rehabilitációjában és az élsportban döntő fontosságú regenerációban is alternatívát kínál.